http://dexonline.ro/definitie/alternativ%C4%83
ALTERNATÍVĂ, alternative, s. f. 1. Posibilitate de a alege între două soluții, între două situații etc. care se exclud. 2. Relație între două judecăți în care, dacă o judecată e adevărată, cealaltă e neapărat falsă. – Din fr. alternative.
Sursa: DEX '98 | Adăugată de ana_zecheru | Greșeală de tipar | Permalink
În România se poartă alternativele. După 50 de ani în care singurul care avea voie să fie alternativ era curentul electric, în care ori executai ordinele (de la partid, de la şef, de la părinţi, nu contează, ordine să fi fost!), ori ajungeai rău, românii au îmbrăţişat cu fervoare după ”89 alternativele.
Acum avem şcoală alternativă, muzică alternativă, poezie alternativă, pictură alternativă, modă alternativă, familie alternativă, stiluri alternative de viaţă sau stiluri de viaţă alternativă. La dracu, avem chiar şi o viaţă alternativă pe internet. Cred că sunt chiar şi câteva Românii alternative!
Avem minim 70 de programe alternative la TV la care să putem zappa. Evident că nu le urmărim, dar e important că putem alege. Avem poveşti alternative de urmărit. Chiar dacă sunt trase prin aceeaşi ştanţă.
Şi zappând eu cu drag şi spor, ca să îmi meargă mai bine digestia am ajuns la TVR 2, unde unul dintre oamenii pe care îi admir şi îi respect, prezenta o alternativă culinară: slow food vs fast food. Jamie Oliver, la el mă refer şi la al lui Ministry of Food. Evident traducătorul teverist a ales alternativa cea mai simplă a traducerii şi evident cea mai greşită: ministry = minister, când în limba engleză are mai multe înţelesuri, pentru noi chiar contradictorii: minister, slujire, preoţie, ministeriat, serviciu, departament. Cred eu că cel mai adecvată traducere e cea de slujire sau serviciu/ departament. Fiindcă spre deosebire de ministeriabili, omul acesta nu ia decizii pe care le pasează altora să le aducă la îndeplinire ci munceşte de se rupe pentru a le pune în practică. Pe cuvânt că-mi place omul! Chiar dacă nu are studii medicale în nutriţie, a reuşit să înţeleagă perfect necesitatea de a avea o viaţă sănătoasă. Iar baza unei vieţi sănătoase e desigur o mâncare sănătoasă. Nu zic acum că toată lumea ar trebui să mănânce exclusiv ceea ce mănânc eu, eu preferând mâncarea de regim. Dar e mare diferenţă între ceea ce eu numesc fast food: salată de roşii cu brânză sau un ou fiert moale, un tzatziki, o farfurie de cartofi fierţi la abur cu un strop de iaurt, iaurt cu fulgi de porumb şi miere, fructe etc. şi fast – foodul din oraş. Iar nu zic că atunci când vezi stele portocalii de foame în oraş nu-s bune şi şaormăriile (la care dacă elimini maioneza şi cartofii prăjiţi, parol că-i hrană aproape sănătoasă) sau mac donaldsu.
Dar divaghez, ca de obicei.
Îmi place James Oliver fiindcă urmează vorba englezească strămoşească: Put your mouth where money are. Sau al nostru, ce-i în guşă şi-n căpuşă. Putea rămâne un bucătar faimos care a adunat o mică avere din showuri tv şi propriul restaurant. Dar a ales să se implice în viaţa cetăţii, încercând să întărească sistemul de la rădăcină. A ales să se implice în cantinele şcolare, învăţându-i pe elevi gustul hranei sănătoase. A ales să se implice în viaţa părinţilor acestor copii, învăţându-i ceva ce uitaseră: că bucătăriile există cu un scop în planurile caselor. Har Domnului, majoritatea femeilor românce şi o bună parte dintre bărbaţii români ştiu să gătească. Ba unii ştiu şi ce să gătească pentru a îşi menţine sănătatea. Dar dacă englezii acum realizează că regimul fast food – într-adevăr extrem de uşor de preparat are aproape numai dezavantaje, noi încercăm din răsputeri, cu disperare chiar, să le emulăm greşelile.
Singurul om de televiziune român care a încercat să se pună pavăză nevoii noastre de a uita tradiţiile constructive a fost regretatul Radu Anton Roman. A lui bucătărie a fost absolut fabuloasă! Chiar dacă nesănătoasă în punctele sale esenţiale, avându-l chiar pe Radu însuşi ca model negativ, a fost fabuloasă. Îmi pare rău că nimeni nu i-a şoptit maestrului că ar prinde bine şi o variantă ”light” a preparatelor: în loc de călit în untură, fiert şi adăugat un pic de ulei la final etc.
Din nefericire, în locul emisiunilor prin care să se educe mintea şi gusturile, inclusiv cele culinare ale românilor, televiziunile promovează o Românie alternativă care pute a parfum ca să nu pută a mici şi bere şi a nespălare.
Fiindcă desigur, dacă aşa e moda, toate vedetuţele de 2 bani (vechi) au stiluri de viaţă alternativă. E pe val să se sărute fetele? Asistentele şourilor de noapte se ling pe plajă. Bote preferă swingul.
Abia aştept să se călugărească careva, să le văd cum îşi pun vălul mănăstiresc!
test
Acum 11 ani
Buna ziua, detin mai multe siteuri de succes si as dori o colaborare cu dumneavoastra. Daca prezint vre-un interes as dori un email la adresa sitestiri arond gmail.com
RăspundețiȘtergere