miercuri, 15 iunie 2011

Ai nevoie doar de dragoste

Azi am trecut pe lângă vreo două tarabe cu literatură ”ezoterică”. Titluri multe şi pestriţe, unele care frizează din punctul meu de vedere insulta faţă de intelectul meu. Dar faptul că sunt traduse şi publicate, înseamnă că sunt suficient de mulţi oameni care citesc acele broşurele şi cred în ele.
Un titlu pe care mi l-a şoptit o prietenă este ”Secretul” Rhonda BYRNE. Care mi-a sintetizat conţinutul acestei cărţi: puterea subconştientului de a face bine sau rău, materializată prin autosugestie. Sau placebo. Îndeplinirea prin ele însele a profeţiilor negative.
E o întreagă industrie obscenă în spatele acestor cărţi. Chiar mai periculoasă decât cea a cărţilor siropoase. În definitiv, cu o Sandra Brown în mână, în cel mai rău caz, poţi ajunge la o masturbare cu happy ending. Ceea ce nu e un final atât de rău, câtă vreme ţii minte că bărbaţii super macho, bogaţi şi inteligenţi nu cresc în toţi copacii în locul frunzelor. Şi că nu s-au inventat ochelari speciali pe care să-i anini pe nasul partenerului ca să nu observe celulita de pe curul dumitale, ridurile datorate traiului în comun şi menajului a trois zilnic cu grijile şi partenerul.
E obscen să zici că prin a ”gândi gânduri pozitive” o să dai Universul cu roţile-n sus. În urma unor studii personale îndelungate, cu rezultate perfect similare şi repetitive în orice condiţii, oricât ai sugestiona interior să dispară – să zicem mizeria de pe covor sau dezordinea din casă, nu o să se întâmple. Singurul mod de a le face să dispară e să pui mâna proprie şi personală şi să faci ceva. Mi se par mult mai bogate în înţelepciune tabletele Mariei Timuc din Jurnalul Naţional. Care vine cu argumente logice nu doar aparent logice pentru a-şi susţine firul logic.
Tot aşa şi cu această enervantă gândire pozitivă. Poţi să gândeşti până joimarţi că o să apară Făt Frumos. Nu o să apară, fiindcă l-a asasinat din faşă societatea modernă. Însă poţi acţiona pozitiv. Poţi filtra orice gând printr-o prismă logică. Şi să elimini gândurile rele. Nu te vei simţi mai bine dacă-ţi repeţi că te simţi rău. Ba o să prelungeşti starea neplăcută. Poţi să eviţi gândurile negative la adresa unor terţi care se bucură de succes. Nu vei deveni mai încrezător în tine şi implicit mai de succes dacă îţi repeţi în oglindă că eşti proaspăt coborât cu hârzobul din ceriu. Dar dacă refuzi să crezi când ţi se repetă că eşti prost, incult, ghiolban şi să ai grijă de îmbunătăţirea continuă a ta pe toate planurile, vei şi putea demonstra contrariul.

Iar enervant e că toţi se agaţă de un secret al lui Polchinele şi taxează enorm ceea ce ar trebui să fie gratis. Iisus a zis ”Dumnezeu este iubirea şi iubirea este Dumnezeu”. Beatleşii cei la fel sau chiar mai faimoşi decât El au zis ”All you need is love”.

Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu